Skip to main content

Els mobles de cartró han arribat per quedar-s’hi

 

Dons sí, el mateix cartró que conviu amb nosaltres diàriament es pot transformar en el teu sofà, llit o taula. Però també en una làmpada o un prestatge. Aquest nou ús del cartró s’està estenent per tota Europa, i lentament per Espanya, i  és una forma sostenible de reutilitzar aquest material a més de fer elements assequibles per decorar qualsevol llar.

Tot i que és ara quan s’està estenent, ja als anys 70 l’arquitecte Frank Gehry va desenvolupar dues línies de mobiliari de cartró, tot un món per descobrir que no només avarca la decoració sinó la funcionalitat ja que són elements resistents a la vegada que desmuntables, plegables i reciclables.

CartróUna qüestió que es planteja és com evitar les característiques inherents del material, com la seva poca resistència al foc i a la humitat, un problema que es pot resoldre aplicant materials ignífugs i tractaments per evitar que la humitat, aparegui. Els avantatges d’un moble de cartró superen a un moble de fusta dependent de les circumstàncies i l’ús que se’n vulgui fer. Per exemple, la seva lleugeresa és ideal per a persones que facin mudances sovint, pisos d’estudiants o per esdeveniments públics on el muntatge i desmuntatge ha de ser ràpid i molt efímer. A més, tenint en compte que no s’utilitza cap tipus d’element extern com claus o cola, es converteix en una opció de fàcil muntatge, emmagatzematge i reciclatge. Cal destacar també, que els preus són populars, apropant el disseny actual a tots els pressupostos, el que els converteix en el mobiliari contra la crisi. Actualment, un dels seus usos més estesos és pel “home staging” com a mobiliari simulat a les propietats pilot o que són en cartera, per tal de poder mostrar al possible client com quedaria l’estança decorada.

El pes que pot suportar el cartró és també tema de dubte per decidir-se a fer el pas a aquest tipus de material però sembla ser que una cadira, per exemple, pot suportar fina a 150 kg i prestatges fins a 250 kg, així com llits que poden aguantar fins a 1000 kg per cada m2, segons els arquitectes alemanys de Room in a Box.

El seus embalatges han fet que aquest tipus de mobiliari se’ls hi denomini “tipus IKEA”, ja que venen plegats, amb instruccions de muntatge de només un parell de passes i tenen un procés de fàcil construcció.

Actualment, val la pena destacar que hi ha dues empreses a Espanya que es dediquen a fabricar aquest tipus de mobiliari, que són Cartonlab, a Murcia, i KrtonPlan, a València.