Skip to main content

Fira de Santa Llúcia, 200 anys d’història

Més de 200 anys d’història és el que té ja la Fira de Santa Llúcia, celebrada cada desembre als peus de la Catedral de Barcelona.

La primera referència que es fa a aquest mercat nadalenc és al 1786, tot i que es creu que va començar abans. Durant els S.XVII i XIX també es van enregistrar altres tres fires a prop de la Catedral al dia de Sant Tomàs – 21 desembre- que es feia a la plaça del Pi i també a la plaça de Sant Felip Neri. Amb el temps van anar creixent fins al punt que es van arribar a ajuntar.

Aquest mercat nadalenc no té res a envejar a qualsevol altre europeu. Santa Llúcia s’ha convertit en una tradició prèvia als preparatius de nadal ja que és el lloc on decideixen anar molts catalans per comprar els detalls per muntar el pessebre i guarir la casa.

La fira està dividida en 4 espais temàtics:

–          Naixements i figures, de naixements i les més originals figures pel pessebre.
–          Vegetació, com molsa, arbres naturals, suro, …i cagatiós! Des dels més tradicionals als més moderns.
–          Simbombes
–          Artesania, de tot tipus, motius religiosos, per la casa, per la canalla,…

Les parades, que es muntaven i desmuntaven diàriament, pertanyien a famílies que les havien heretat de generació en generació, mantenint la seva presència a la fira. Actualment, desconeixem si segueix vigent la tradició dels paradistes, el que sí sabem, però, és que no hi ha un nadal sense Fira de Santa Llúcia!

El seu horari és de 10.30 a 20.30 els dies laborables i de 10.30 a 21.30 els festius i vigílies.

Afanyeu-vos, que queda una setmana fins al 23 de desembre!

Imatge font portada