Skip to main content

Un cop d’ull al mercat immobiliari

nick churtonNick Churton, Managing Director de Mayfair International Realty, fa un cop d’ull al mercat immobiliari internacional de cara a l’any que ve i troba motius per mostrar-se optimista.

Un nou any sempre porta vent fresc i impuls al món immobiliari en el moment que nous compradors entren al mercat i comercials i agents veuen amb entusiasme l’any que tenen per davant. Compradors, venedors i professionals se senten més confiats.

Per tant, aquest és un bon moment per fer inventari, preveure els mesos següents i mantenir-se alerta als indicadors internacionals. Avui més que mai, la salut dels mercats immobiliaris locals, especialment els del sector luxe, està connectada com un tot amb la salut de la comunitat internacional immobiliària.

Estats Units i Anglaterra han vist un canvi de tendència en les fortunes financeres respecte als anys anteriors, particularment a partir de la baixa taxa d’ocupació laboral i el gran PIB. La confiança que això ha portat al mercat immobiliari a aquestes zones ha estat significant. Però aquest any, amb eleccions generals previstes pel 6 de maig a Anglaterra i amb les eleccions presidencials als EEUU al 2016, podem anticipar períodes de baixa pressió i turbulències associades que afectaran a l’activitat del sector i, possiblement, un menor creixement. És esperable i, de fet, forma part del cicle econòmic i polític.

Quan una vegada vaig preguntar quin és el repte més gran per a un polític, el Primer Ministre de la post guerra, Harold Macmillan em va respondre, “Esdeveniments, fill meu, esdeveniments”. I, efectivament, són els esdeveniments un dels grans reptes pel sector immobiliari arreu del món.

Per exemple, la debilitat de la moneda Russa a partir de la caiguda dels preus del gasoil, les sancions internacionals i les preocupacions polítiques han influenciat el flux dels compradors de propietats d’aquest país.

A Europa i l’Eurozona alguns països membres endeutats obstaculitzen el creixement del continent. Un sent que tot això pot entelar l’interès del sector immobiliari: a demés aquells que volien fer una inversió segura al mercat immobiliari sense importar on, ja ho han fet.

I encara, tot i els esdeveniments, molts mercats immobiliaris continuen florint, exemplificats per Nova York i Londres. Per a molts, el mercat immobiliari de Londres és vist com a una reserva de capitals i també es pot dir el mateix de Nova York. Influenciades per aquestes ciutats, es beneficien d’altres regions i barris.

No dubtem que l’any que ve passarem per moments inesperats i poc desitjats. A vegades seran menors i, d’altres, com ha passat a Paris recentment, ressonaran al voltant del món. Però tot i aquests colpidors esdeveniments, els desitjos de la gent per trobar una llar per a la seva família i d’invertir els seus diners de forma intel·ligent, són més forts que les activitats terroristes, els líders despòtics i les nacions imprevisibles. La natura és més forta que l’home, però és la natura humana la que crea i millora. I és, per això que tot i els esdeveniments, el mercat immobiliari en bona part del món desenvolupat, es mantindrà dinàmic a partir del 2015 i més enllà.

Nick Churton