Skip to main content

Els Pastorets

Pastorets-Esparraguera
Els Pastorets d’Esparraguera

Cada any per aquestes dates els pastors pugen dalt de l’escenari en comptes de la muntanya, a representar l’obra estrella de Nadal: Els Pastorets.

Els Pastorets és una representació teatral de tradició molt arrelada a Catalunya i inspirada en el relat evangèlic de Nadal. El seu origen es remunta al segle XV i és per això que és habitual anar a veure l’espectacle en família. Cada representació és única i es barreja música, ball i, en moltes ocasions, amb una escenografia de baix pressupost  ja que la majoria de les obres són dutes a terme per grups de teatre amateaur, associacions o entitats del poble i se solen fer a centres socials o parròquies.

L’argument combina la litúrgia religiosa i la lluita del bé i el mal, àngels i dimonis així com cultura i tradició. Una de les característiques del show és que serveix per fer crítica i burla de la vida social i política del moment.

Cal destacar que Els Pastorets han servit durant molts anys com a refugi per la llengua catalana en un entorn polític repressor i hostil. Durant els anys de dictadura i postguerra la seva representació no va ser censurada, el que va servir com a motor del català i la cultura catalana.