Skip to main content

La “Torre Negra” torna a estar en venda

La propietat coneguda com a Torre Negra, a Sant Cugat del Vallès, té més de mil anys d’història i no està exempta de polèmica. Ara, després de passar per les mans de diverses famílies, torna a estar en venda.

Torre Negra

Terreny Torre negra

Torre Negra menjador

La Torre és una construcció militar romànica amb 1200 m2 construïts en tres pisos d’alçada, disposa de 3 hectàrees de terreny i 85 més de bosc. Aquesta es va edificar al S.X per defensar el monestir de Sant Cugat de la invasió d’Almanzor durant la conquesta àrab i és l’única de les  4 fortaleses que es van aixecar amb aquest propòsit que segueix dempeus. De fet, el seu nom “Torre Negra” ve donat pel color fosc de les seves pedres en comparació amb el blanc de les altres torres de defensa.

La Torre negra interiorEls seus orígens els trobem a la fortalesa del castell anomenat Ricanli o Ricard, de l’època de l’abat Ermengol, i va ser reconstruïda al s. XIV i XV. La seva ubicació és immillorable ja que es troba a un turó natural entre dos torrents, al límit entre la Serra de Collserola i els conreus de la plana del Vallès, per la qual cosa disposa de vistes espectaculars al nord sobre l’horitzó.

La Torre Negra ha estat disputada pel Monestir i els propietaris que ha tingut al llarg de la història en diverses ocasions des del s. XIV. Els primers propietaris van ser els Vilanova, feudataris del monestir al 1145. Poc després va ser venuda als Palau que, al 1432, van entrar en litigi amb el Monestir ja que els monjos s’oposaven a que es reedifiqués  la fortalesa tal i com la coneixem avui. Finalment, el Monestir la va adquirir al s.XVIII, el terreny de la qual van utilitzar com a explotació agrícola fins el 1835 quan, amb la Llei de desamortització de Mendizaval i la confiscació del béns de l’església, va passar a mans de l’Estat.

Més tard va ser comprada pels actuals propietaris en subhasta pública fins a la guerra civil, quan va ser confiscada i buidada per l’Ajuntament. Ja al s. XX ha estat marcada per l’expansió urbanística de la zona i la seva situació al Parc Natural de Collserola.