Skip to main content

(II) Els edificis més cuirosos de barcelona

Fa unes setmanes vam publicar la primera entrega d’edificis curiosos a Barcelona. De fet, quan vam començat tampoc creiem que hi havia tants! Però buscant, buscant ens hem adonat que hi ha realment bastants! Hem de tenir en compte que Barcelona és una ciutat cosmopolita que aposta fort per l’arquitectura i així, és clar, era d’esperar que un o altre edifici se sortís dels estàndards de l’arquitectura tradicional.

Aquí va el nostre segon rànquing!

1. Edifici Walden

Ricardo Bofill, Sant Just Desvern, 1970

Va ser inspirat per l’obra utópica Walden dos, de Burrhus Frederic Skinner. La intenció de Bofill era crear una ciutat en vertical amb un complexe de pisos, carrers, botigues i comerços. El seu interior té forma de laberint amb 7 patis que es comuniquen vertical i horitzontalment. A més, estan connectats per passadissos amb noms de personalitats del s.XX com Chaplin, Marx o Kafka o Albert Einstein.

2.  Hotel Vela

Ricardo Bofill, Barcelona, 2009

L’hotel Vela fa 99 metres d’alçada i té 473 habitacions. Va ser un projecte controvertit des del primer moment. Als seus inicis la torre havia de fer 168 metres però es va haver de modificar per exigències de l’Ajuntament de Barcelona ja que no podia modificar la silueta de la ciutat, que ha de ser coronada per les torres bessones formades per l’Hotel Arts i la Torre Mapfre. I, a més, perquè segons diverses associacions ecologistes infringeix la Llei de Protecció de Costes ocupant terreny d’ús públic.

3. Edifici Diagonal Zero Zero

Enric Massip-Bosch, Barcelona, 2011

L’edifici,  seu de Telefònica a Catalunya, fa 110 metres i té 24 plantes d’alçada i dues subterrànies. L’any 2010 va guanyar el Quantrium Prize al millor projecte i, el 2011, el LEAF AWARD al millor edifici comercial de l’any.

4. Edifici Suite Avenue Apartments

Toyo Ito, Passeig de Gràcia, 2009

Aquest edifici d’apartaments de luxe és obra del japonès i guanyador del premi Pritzker 2013, Toyo Ito. Es tracta d’un disseny conceptual i atemporal. Segons l’arquitecte, és un homenatge a l’arquitecte Gaudí.

5. Palau de la Música

Foto: Josep Renalias

Lluís Domenech i Montaner, Barcelona 1908

Projectat per Lluís Domenech i Montaner i construït entre el 1905 i 1908 barrejant diferents materials i tècniques artístiques com l’ escultura, mosaic, vitrall i forja. El 1997 la UNESCO el va declarar Patrimoni Comú de la Humanitat.

6. Torre de Collserola

Norman Foster, Barcelona, 1992

Va ser construïda al 1992 en motiu dels Jocs Olímpics, i és des d’on es fan la majoria dels enllaços audiovisuals de Barcelona província. Actualment disposa d’un mirador a la planta 10 i de sales preparades per fer càterings d’empresa per celebrar qualsevol esdeveniment.

7. Torre de Montjuïch

Clatrava, Barcelona, 1992

És una construcció dissenyada per Calatrava i acabada el 1992, pels Jocs Olímpics. De fet, la seva silueta recorda a un esportista portant la torxa olímpica. Aquesta fa 163 metres i actua com a rellotge de sol projectant l’ombra de l’agulla sobre la Plaça d’Europa. El seu exterior està elaborat amb trencadís, el que és ser un homenatge a Gaudí.

8. Edifici CMT al @22

Batlle & Roig Architects, 22@ Barcelona, 2011

L’edifici de la Comisió de Mercat de les Telecomunicacions (CMT) es troba al districte de Poblenou 22@. Està dissenyat com una xarxa que s’adapta al volum de l’edifici i ofereix protecció solar gràcies a les terrasses exteriors amb paviments de pedra natural i jardineres.

9. Edifici Media TIC

Enrique Ruís Geli, Barcelona 22@, 2010

Media TIC és un espai per creadors, una incubadora per emprenedors i un punt de trobada i aprenentatge de la pràctica de les TIC. Les plantes de l’edifici són diàfanes, obertes i modulables. Hi ha un pati vertical que el connecta amb l’entorn . L’estructura absorbeix la llum solar i la desprèn a la nit, transformant-lo en un edifici luminescent. El seu autor, Enrique Ruíz Geli, el compara amb una medusa.

10. Hotel Arts

Bruce Grahams, Barcelona, 1992

L’Hotel Arts va ser un dels primers edificis “curiosos” de Barcelona. Es va construir pels Jocs Olímpics, té 44 plantes i 154 metres d’alçada. És una torre de vidre blau amb estructura exterior de ferro de color blanc. De fet durant molts anys es va creure que eren els andamis perquè encara no s’havia acabat de construir. L’hotel, de 5 estrelles, és de la cadena Ritz-Carlton i va obrir el 1994. A més, té 30 apartaments de luxe, tots dúplex.