Skip to main content

(I) Rànquing: Els edificis més curiosos de Barcelona

Barcelona sempre ha estat una ciutat capdavantera en molts aspectes però si hem de destacar-ne un aquest seria la seva arquitectura. Al segle XIX els edificis clàssics del renaixement van començar a barrejar-se amb les avantguardes modernistes d’Antoni Gaudí i Puig i Cadafalch per, més tard, compartir protagonisme amb el futurisme de Foster i d’altres arquitectes que han estat capaços de canviar l’skyline de Barcelona a un ritme vertiginós convertint així la ciutat en una de les més visitades per milers de turistes atrets pel seu relleu arquitectònic.

Nosaltres hem volgut fer un recull dels edificis més curiosos de la Ciutat Comtal en un rànquing d’obres d’art de l’arquitectura moderna. Aquí teniu la primera part!

1. La Pedrera o Casa Milà

Antoni Gaudí, Passeig de Gràcia, 31 d’octubre de 1912.

  Com no podia ser d’una altra manera La Pedrera encapçala la llista, tant per la seva història com per la seva bellesa espectacular i única al món. Construida per una familia benestant de Barcelona, s’adhereix a l’estil Modernista de principis de segle i que tant caracteritza a la nostra ciutat.

2.  La Sagrada Família

 Antoni Gaudí,  des de 1884.

 Encara en construcció des del 1884 i sense data de finalització, el Temple Expiatori de La Sagrada Família va ser nomenat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2005 i és l’obra més visitada de les del seu arquitecte, Antoni Gaudí.

3. Torre Agbar

                                             Jean Nouvel, Diagonal, 2001-2004

Són molts els noms que rep aquest edifici d’oficines situat al barri de Sant Martí. La torre és famosa per la seva il·luminació, que varia per les festes patronals o cap d’any. Té una alçada de 144 metres, repartits en 38 plantes, 4 d’elles soterrades i és el tercer edifici més alt de la ciutat. Aquest guarda una similitud bastant evident amb la Torre Swiss Re, a Londres,  que va ser dissenyada per Norman Foster.       

4.  Casa Amatller

Josep Puig i Cadafalch, Passeig de Gràcia, 1898-1900.

 Una altra joia que trobem al Passeig de Gràcia. Aquest edifici, dissenyat per Puig i Cadafalch per l’empresari xocolater Antoni ametller i Costa, barreja l’estil del gòtic català amb influències de palauets urbans dels Països Baixos. Una característica curiosa és la façana, que recorda a una tauleta de xocolata.        

5. Illa de la Llum

                            Lluís Clotet i Ignacio Paricio, Pg de García Fària amb Selva de Mar; 2005.

Aquest conjunt d’edificis a tocar del litoral marítim de Barcelona va rebre el premi Costrumat 2007 per la innovació tecnològica i la originalitat del projecte. Els conjunt està format per dues torres de 17 i 25 plantes i un altre de 4. El que més crida l’atenció són les persianes d’alumini que, al ser mòbils, cada usuari pot posicionar-les com vulgui i és això el que atorga aquesta visió sempre diferent i original de la seva façana.        

6. Torre Mare Nostrum I o Gas Natural

        Enric Miralles i Benedetta Tagliabue (EMBT Arquitectes), Passeig Salvat Papasseït, 2005.

 Aquest projecte és un dels més ambiciosos i impressionants de Barcelona. Se situa al front marítim i ha transformat l’skyline de la ciutat. La torre té 100 metres d’alçada i comprèn 2 edificis d’oficines. El més interessant d’aquesta obra és que depèn de l’angle des d’on es miri semblen dos edificis totalment diferents.    

7.  El Molino Café- teatre

Josep Bohigas i Arnau, Francesc Pla i Ferrer i Iñaki Baquero Riazuelo, El Paral·lel, 2010

 El mític cafè-Teatre ha passat per diferents mans d’arquitectes des del 1910, del disseny del qual només se’n conserva la façana amb el mític molí que dóna el seu nom en referència al Moulin Rouge de París.      

8.  Mercat Santa Caterina

 Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, Avinguda de Francesc Cambó

 El mercat, situat al centre del Born destaca per la seva teulada colorista, estampada amb un mosaic de l’artista Toni Comella, on hi ha dibuixades fruites i verdures en 67 colors diferents.       

9.  Hotel Porta Fira

                                          Toyo Ito, Gran Via L’Hospitalet, 2011.

Aquest singular edifici situat a La Fira Gran Via, a la frontera de Barcelona amb L’Hospitalet, destaca per la seva forma en flor de loto de 41 plantes i 110 metres d’alçada. Destaca per la seva lluminositat i quan el veus de lluny sembla que la façana sigui de vellut!

10.  Fòrum Barcelona

 

                                Herzog & de Meuron, Parc del Fòrum, 2004

L’Edifici fòrum, que actualment alberga el Museu Blau de ciències naturals, va ser la icona del Fòrum de les Cultures que va tenir lloc al 2004. La seva estructura és triangular de 180 metres de costat i 25 metres d’alçada i el seu sostre està cobert per una làmina d’aigua que representa la Mediterrània.