Skip to main content

Els castells, una manifestació cultural única

Els castells són les torres humanes que es construeixen tradicionalment a Catalunya des de fa més de 200 anys, i des del 2010 són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Human_Tower-1

Un casteller és una persona que forma part d’una colla castellera, on intervenen desenes o centenars de persones amb l’objectiu d’aixecar diferents construccions humanes, els castells, sense cap ajuda mecànica, que poden arribar a tenir fins a deu pisos d’altura.

Sorgeix com a evolució d’una antiga dansa Valenciana, la Muixeranga, que es va estendre en popularitat pel sud de Catalunya. A principis del segle XIX sorgeixen les primeres colles castelleres a Valls (la Colla Vella i la Colla Jove dels Xiquets de Valls), i durant el segle XX s’estenen per tot Catalunya, Catalunya Nord i les Illes Balears; avui hi ha més de 60 colles.

L’important dels castells és que aglutinen homes, dones, grans i canalla, tothom col·labora en la construcció fent un gran equip, una pinya, on cadascú te el seu paper (cap de colla, enxaneta,…) i així pren força el lema casteller: ‘Força, Equilibri, Confiança, Valor i Seny’.

Els castells i les seves colles, formen part de la tradicional cultura catalana, i alhora permeten integrar persones de diferents condicions socials i culturals d’una forma lúdico-festiva (avui en formen part joves immigrats d’Europa o de més enllà de l’Estret de Gibraltar). Els castells generen gran passió al nostre país, i aconsegueixen reunir moltíssims espectadors. Hi ha gran nombre de diades castelleres com la diada de Sant Felix a Vilafranca, Santa Úrsula a Valls, Santa Teresa a El Vendrell, Santa Tecla a Tarragona… Us recomanem assistir-hi, vibrareu, us emocionareu, compartireu…