Skip to main content

Pirineus

Els Pirineus son la cadena muntanyosa que separa el nostre país de França al llarg de 425 km, es la serralada que separa la península ibèrica de la resta d’Europa, i on es concentren el major nombre de cims de més de 3.000m per sobre del nivell del mar, n’hi ha 213 i els més coneguts son l’Aneto, Mont Perdut, Posets, Maladeta, Pica d’Estats… Tot i que sense arribar a aquesta alçada n’hi ha muntanyes meravelloses i emblemàtiques com el Puigmal, Pedraforca, Montardo o Mauberme. És un meravellós entorn natural que aplega 3 Parcs Nacionals i nombroses Reserves naturals, biològiques i de fauna salvatge que el conserven i protegeixen, fet que demostra el gran interès ecològic de la regió. El que fa diferent els Pirineus respecte als Alps és la quantitat d’estanys i cercles d’origen glaciar que hi trobem, els més coneguts son el cercle de Colomers o el cercle de Saboredo, el llac de Sant Maurici, el llac de Cregueña etc.

Al Pirineu Català hi trobem unes valls bellíssimes, i molt diferents entre si, des de la Vall d’Aran, que segueix el curs del riu Garona, l’únic riu del que les aigües van a parar a l’Atlàntic i que fa que la vall tingui un clima atlàntic, al contrari de la resta de valls dels Pirineus que tenen un clima mediterrani. A la Vall d’Aran, verda, verdíssima, amb uns boscos majestuosos i rodejada d’alts cims, hi trobem l’estació d’esquí mes gran del país, Baqueira–Beret.

A la Vall de Boí hi trobarem el conjunt d’esglésies romàniques més important d’Europa: Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boi, Santa Eulalia d’Erill la Vall o Sant Feliu de Barruera; Declarades Patrimoni de la humanitat per la Unesco, són totes elles fantàstiques, les pintures romàniques de les quals estan al Museu Nacional de Catalunya a Barcelona.

La Vall d’Àneu, seguint el curs del riu Noguera Pallaresa, amb els seus pobles disseminats per l’entorn i que posen de relleu la importància econòmica que va tenir el Comptat del Pallars a l’Edat Mitjana, ofereixen un recorregut històric i cultural en un entorn natural privilegiat.

El fantàstic Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, amb els seus llacs i pics importants, ofereixen un entorn bellíssim i respectat on els amants de la muntanya hi troben infinitat de recorreguts per practicar senderisme o btt, com el ‘Carros de foc’.

La Cerdanya, una vall amplíssima i transfronterera doncs hi ha la Cerdanya francesa i la Cerdanya catalana, rodejada per cims emblemàtics com el Canigó, Puigmal, Carlit o Cadí… A tan sols 150 Km de la Ciutat de Barcelona, és un dels llocs favorits d’estiueig de la burgesia Barcelonina, on hi trobem cases precioses, moltes d’elles segones residències, en pobles molt ben cuidats, que ofereixen un gran ventall de serveis: camps de golf, estacions d’esquí, centres comercials, i una gran activitat cultural, sobretot a l’estiu en el que en cada poble hi ha concerts, exposicions, xerrades…